De voedingsstoffen

Voedingsstoffen of nutriënten zijn stoffen die onontbeerlijk zijn voor de groei en de instandhouding van een organisme. Er zijn zes groepen voedingsstoffen: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en water. Water is eigenlijk niet echt een voedingsstof, maar water is belangrijk voor het oplossen van voedingsstoffen, waardoor deze kunnen worden opgenomen.

Water is voor ons lichaam onmisbaar en voorkomt uitdroging, houdt de lichaamstemperatuur op peil, lost de voedingsstoffen op die het lichaam nodig heeft en is onmisbaar voor ons bloed. Bij te weinig vochtinname gaat het lichaam dehydrateren wat weer leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. In elke cel van je lichaam zit water als bouwstof.

Indeling voedingsstoffen

Voedingsstoffen kunnen in verschillende manieren worden ingedeeld. Eén van deze indelingen zijn de brandstoffen, de bouwstoffen en de beschermende stoffen. Hiermee heb je wel een algemene overzicht over hoe onze voeding in elkaar zit.

Koolhydraten, vetten en eiwitten de energieverschaffers van ons lichaam. Alcohol houden we in deze cursus even achterwege. Als het om energie gaat, worden eerst de koolhydraten (glucose) gebruikt als brandstof. Wanneer er te weinig glucose is, worden de vetten en eiwitten als energiebron verbruikt. We komen hier later op terug.

 

In het overzicht zie je ook vezels staan. Voedingsvezels zijn onverteerbare bestanddelen die uit plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Het is bekend dat voldoende voedingsvezels in de voeding de kans op het ontstaan van diversen ziekten kleiner maakt. Voedingsvezels zorgen voor een verzadigd gevoel, wat helpt bij het afvallen. In de volgende pagina's worden de voedingsstoffen afzonderlijk behandeld.